Kuukauden hanke: Sinä osaat!

Sinä osaat! Tytöt ja teknologia -hanke on Euroopan sosiaalirahastosta rahoitettu hanke, jonka tavoitteena on vahvistaa tyttöjen innostusta hakeutua opiskelemaan teknologia-alaa. Hanke toteutettiin tiiviissä yhteistyössä belgialaisen GiTe -hankkeen kanssa, johon Sinä osaat! -hankkeen työryhmä tutustui Euroopan komission koordinoimassa partnerihaussa. Erikoisasiantuntija Eija Leinonen kannustaa muita toimijoita myös osallistumaan rohkeasti kansainvälistymismahdollisuuksiin, sillä Sinä Osaat! -hankkeen menestyksessä kansainvälisellä kumppanuudella oli iso rooli.

Sinä osaat! Tytöt ja teknologia on Oulun ammattikorkeakoulun (OAMK) ja KoulutusAvain Oy:n toteuttama hanke, joka tähtää koulutus- ja työmarkkinoiden sukupuolten segregaation purkamiseen erityispainopisteenä tyttöjen ja naisten kannustaminen teknologia- ja teollisuusaloille. Hankkeen kansainvälinen yhteistyöhanke on belgialainen GiTE (Girls and Technology), jota koordinoi Campus Max Stem. GiTe-hankkeella on sama päätavoite kuin Sinä osaat! -hankkeella.

Eija Leinonen, Sinä osaat! -hankkeen erikoisasiantuntija, kertoo että hankkeessa toteutetaan tytöille teknologiatyöpajoja, yritysvierailuita ja teknologiaTET-harjoittelua, sekä opettajille ja ohjaajille koulutusta, webinaareja ja oppimateriaalia. GiTe-hankkeella on vastaavat toiminnot Belgiassa. Hankkeet ovat toteuttaneet myös yhdessä työpajoja molemmissa maissa, yritys- ja oppilaitosvierailuita ja tuottaneet yhteistä materiaalia kouluttajien ja yritysten käyttöön.

Hankkeet olivat suunniteltu alun perin kolmivuotisiksi, mutta Covid19-pandemian aiheuttamien viivästysten vuoksi molemmat saivat lisäaikaa toiminnalleen. Hankkeet käynnistettiin vuonna 2018 ja ne päättyvät vuoden 2022 ensimmäisen neljänneksen aikana.

Hankkeet tekevät tiivistä yhteistyötä eri toimijoiden kanssa, joista esimerkkinä yläkoulut, ammattikoulut, lukiot ja korkeakoulut Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa, STEM Academy ja university colleget Belgiassa sekä yritykset ja muut kehittämishankkeet molemmissa maissa. Lisäksi hankkeet ovat tehneet erityyppistä vaikuttajatyötä.

Sinä osaat! -hankkeen kokonaisbudjetti on noin 600 000 € ja GiTe-hankkeen vuorostaan 200 000 €. Budjeteista osa oli varattu kansainväliseen yhteistyöhön. Hankkeita rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto. Molemmat hankkeet hakivat rahoituksensa oman maan tai alueen ESR-rahoittajaviranomaiselta osallistuen samalla Rakennerahasto-ohjelmakauden 2014–2020 ensimmäiseen kansainvälisen yhteistyön hakuun, jota Euroopan komissio koordinoi. Haun yhteydessä järjestettiin Varsovassa alkuvuodesta 2018 Partner Search Forum, jossa myös Sinä osaat! ja GiTe -hankkeiden toteuttajat löysivät toisensa. Kansainvälinen yhteystyö GiTe-hankkeen kanssa oli Eija Leinosen mukaan merkittävässä roolissa hankkeiden onnistumisen kanssa, sillä se mahdollisti tiedon ja hyvien käytänteiden jaon hankkeiden kesken.

Molempien hankkeiden taustalla oleva koulutus- ja työmarkkinoiden sukupuolten segregaatio on huomattava yhteiskunnallinen sekä työmarkkinoita ja elinkeinoelämää jäykistävä ongelma, josta Euroopan komissio on laskenut seuraavan merkittäviä negatiivisia vaikutuksia myös Euroopan talouteen. Rajoittavilla ja stereotyyppisillä valinnoilla ja valintoihin ohjauksella on huonoja vaikutuksia myös ihmisten elämään ja hyvinvointiin sekä oppilaitosten ja yritysten toimintaan. Hankkeiden oma alueellinen ja kansallinen toiminta mahdollisti juuritason vaikuttamistyön ja yhteinen kansainvälinen työ yhteisen oppimisen ja kokemusten jakamisen ja niiden myötä paremmat tulokset. Nämä olivat niitä keskeisiä syitä hankkeiden taustalla ja miksi ulkopuolista rahoitusta päätettiin kehittämistyölle hakea.

Eija Leinonen kertoo hankkeiden menestyksestä seuraavaa: “Hankkeet ovat olleet erittäin menestyksekkäitä sekä toimintojensa että saavutettujen tulosten ja niiden näkyvyyden osalta. Menestyksen taustalla ovat olleet sitoutuneet, kokeneet ja asiantuntevat toimijat sekä hyvin toimiva ja aktiivinen yhteis- ja tiimityö. Koronapandemia toi huomattavia haasteita sekä molempien hankkeiden toimintaan että yhteistyöhön, mutta edesauttoi osaltaan uudenlaisten toimintamuotojen käyttöönottoa ja sen myötä myös uuden oppimista. Hyvin toteutuneiden hankkeiden ja kansainvälisen yhteistyön ansiosta toimijat suunnittelevat yhteistyötä myös jatkossa.” Hän kannustaakin kaikkia hankkeita tarttumaan rohkeasti kansainvälistymismahdollisuuksiin. Esimerkiksi erilaiset partnerihaut ja rahoitusohjelmat ovat hyviä keinoja kyseiseen toimintaan.

Lisätietoja:
Sinä osaat! -hankkeen verkkosivut
GiTe-hankkeen verkkosivut

Kaisa Orajärvi
Projektipäällikkö
Oulun Ammattikorkeakoulu Oy
050 517 6758
[email protected]

Eija Leinonen
Erikoisasiantuntija
Koulutusavain Oy
050 302 2662
[email protected]