Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto
 Maaseudun kehittäminen | 19.01.2015 |

Maaseudun kehitysrahoitus 2014-2020

Komission aluepolitiikan pääosasto tiedottaa Inforegio 51/2014 -lehdessä Maaseuturahaston rahoitusmahdollisuuksista kuluvalla kaudella. Maaseuturahasto on osa Euroopan alue- ja investointirahastoa, joka toteuttaa Eurooppa 2020 -strategiaa.

Jäsenvaltiot laativat rahoitusta varten maaseudun kehitysohjelman, joka perustuu kuuteen painopistealueeseen. Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma hyväksyttiin komissiossa joulukuun puolivälissä, ja sen pääteemat ovat biotalouden & kestävän maatalouden kehittäminen, työllisyyden & yrittäjyyden edistäminen sekä elämänlaadun & paikallisen omaehtoisen toiminnan lisääminen. Ohjelman toimeenpanosta tiedottaa Maaseutuverkosto.

Suurin osa ohjelman rahoituksesta maksetaan maatalousyrittäjille korvauksina viljelystä Suomen pohjoisissa luonnonoloissa sekä maatalouden ympäristötyöstä. Lisäksi tukea myönnetään muun muassa koulutukseen ja neuvontaan, infrastruktuurin ja palveluiden kehittämiseen, yritystoiminnan käynnistämiseen ja fyysisen omaisuuden investointeihin. 

Yhteensä ohjelmassa on jaossa on 95 mrd. euroa. Suomen ohjelman osuus on kahdeksan mrd:a, josta kansallista rahoitusta noin 2,5 mrd:a euroa. Muutoksena edelliskauteen esimerkiksi aloitustukia sekä tutkimus- ja kehitysyhteistyön mahdollisuuksia laajennetaan ja koulutusta suunnataan enemmän ryhmille ja nuorille.

Lisätietoa:

Maaseutuverkoston maaseutuohjelma -sivut