Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto
  Ympäristö, energia ja liikenne | 12.9.2014

11,9 miljardia euroa eurooppalaisten liikenneyhteyksien parantamiseen

Euroopan komissio pyytää jäsenmaita ehdottamaan projekteja liikenneyhteyksien kehittämiseen yhteensä 11,9 miljardin euron rahoituksella. Kyseessä on historian suurin liikenneinfrastuktuurien kehittämiseen korvamerkitty EU-rahoitus. Jäsenmailla on aikaa ehdotusten jättämiseen 26. helmikuuta 2015 saakka.

Rahoitus keskitetään yhdeksään eurooppalaiseen liikennekäytävään, jotka yhdessä muodostavat liikenneyhteyksien runkoverkon vahvistaen sisämarkkinoiden toimivuutta. Tarkoituksena on poistaa pullonkauloja, parantaa itä-länsi-yhteyksiä ja nopeuttaa rajat ylittävää liikennettä.

Uuden Verkkojen Eurooppa -välineen (Connecting Europe Facility, CEF) myötä ohjelmakaudella 2014-2020 liikenteeseen kohdennettava EU-rahoitus on kolminkertaistunut 26 miljardiin euroon. Nyt jaossa on ensimmäinen erä tästä liikenteen rahoituksesta. Valittaville projekteille myönnetään EU-rahoitusta, mutta myös jäsenmaiden tulee osallistua rahoitukseen. Rahoitettavat projektit julkistetaan kesällä 2015.

Euroopan komissio järjestää infopäivän Verkkojen Eurooppa -välineen ehdotuspyynnöistä 9.-10. lokakuuta Brysselissä. Tapahtuman ilmoittautuminen on nyt alkanut. Tapahtumaan osallistumista suunnittelevan on suositeltavaa ilmoittautua pian, sillä paikat täyttynevät nopeasti. Infopäivää voi seurata myös verkkolähetyksenä.

Lisätietoja:
Komissio tiedote
2014 CEF Transport Info Day
Erityisasiantuntija Sointu Räisänen, sointu.raisanen@eastnorth.fi