Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto
Maa- ja metsätalous, biotalous | 23.4.2020

Komissio päättää poikkeuksellisista toimenpiteistä elintarvikealalle koronaviruksen takia

Euroopan komissio on päättänyt tukea eniten koronaviruksesta kärsiviä maatalous- ja elintarvikealoja poikkeuksellisilla toimenpiteillä. Tulevia lisätoimenpiteitä ovat seuraavat: 

  • Yksityisen varastoinnin tuet. Komissio ehdottaa yksityisen varastoinnin tuen myöntämistä joillekin maitotuotteille ja lihoille. Järjestelmä sallii tuotteiden väliaikaisen markkinoilta vetämisen. Toimenpiteen tavoitteena on tasapainottaa markkinat pitkällä tähtäimellä. 
  • Markkinatukiohjelmien joustavuus. Muun muassa maito-, hedelmä- ja vihannesmarkkinoiden tukiohjelmien toteuttamiseen halutaan lisätä joustavuutta. Toimenpide mahdollistaa rahoituksen painopisteiden muuttumisen kriisinhallintatoimenpiteiksi maatalous- ja elintarvikesektoreilla. 
  • Poikkeuksellinen poikkeaminen EU:n kilpailusäännöistä. Toimenpide koskee kukka-, maito-, ja perunasektoreita. Komissio antaa luvan poiketa tietyistä EU:n kilpailusäännöistä. Esimerkiksi maidontuottajien sallitaan maidontuotannon yhdessä suunnitteleminen ja perunasektorilla sallitaan tuotteiden markkinoilta vetäminen. Tällaiset päätökset voivat olla voimassa väliaikaisesti. Kuluttajahintojen muutoksia seurataan haittojen välttämiseksi.  

Komission tavoitteena on, että toimenpiteet astuvat voimaan huhtikuun loppuun mennessä.  

Lisätietoja: 
Komission tiedote