Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto
  Kulttuuri ja luovat alat | 10.01.2019

Euroopan kulttuuripääkaupungit 2019 ovat Plovdiv ja Matera

Vuoden 2019 Euroopan kulttuuripääkaupungeiksi valikoituivat Plovdiv (Bulgaria) ja Matera (Italia). Plovdiv on ensimmäinen kulttuuripääkaupungiksi valittu bulgarialainen kaupunki, ja sen ohjelman motto on "yhdessä". Valituksi tuleminen tuo alueelle uusia mahdollisuuksia sekä kansainvälistä näkyvyyttä kaupungille. Plovdivissa ja Etelä-Bulgarian keskiosissa sekä Varnassa, Sofiassa ja Veliko Tarnovossa on toteutettu yli 300 hanketta. Hankkeiden teemat liittyvät Plovdivin paikallisiin piirteisiin, sen historiaan, kulttuuriperintöön sekä kaupungin kohtaamiin haasteisiin.

Materan ohjelma, jonka mottona on "avoin tulevaisuus", keskittyy erityisesti sosiaaliseen ja kulttuuriseen osallistamiseen ja yhteistyöhön perustuvaan innovointiin. Suurempien tapahtumien lisäksi paikalliset luovat yhteisöt ovat yhdessä eurooppalaisten kumppaneiden kanssa toteuttaneet 27 erilaista hanketta.

Euroopan kulttuuripääkaupunki –aloite käynnistyi vuonna 1985, ja siitä on tullut yksi näkyvimmistä kulttuurialoitteista Euroopassa. Kaupungin kulttuuriohjelma toimii perusteena kulttuuripääkaupunkien valinnalle. Ohjelmalla täytyy olla vahva eurooppalainen ulottuvuus, sen täytyy edistää kaupungin asukkaiden aktiivista osallistumista sekä tukea kaupungin ja sen lähialueiden pitkäjänteistä kehittämistä. Kulttuuripääkaupungeilla on erinomainen tilaisuus muuttaa imagoaan, saada maailmanlaajuista näkyvyyttä, houkutella lisää turisteja ja uudistaa kaupungin kehitystyötä kulttuurin avulla.

Tulevia Euroopan kulttuuripääkaupunkeja ovat Rijeka (Kroatia) ja Galway (Irlanti) vuonna 2020, Timisoara (Romania), Elefsina (Kreikka) ja Novi Sad (ehdokasmaa Serbia) vuonna 2021 sekä Esch (Luxemberg) ja Kaunas (Liettua) vuonna 2022. Vuoden 2023 kulttuuripääkaupungiksi on suositeltu Unkarin Veszprémia.

Lisätietoja:

Euroopan komissio

Plovdiv2019

Matera2019