Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto
Tutkimus, kehitys ja innovointi | 24.10.2018

Horisontti Eurooppa -ohjelmaan ehdotetut tiedehankkeet arvioitavana

EU-jäsenvaltioiden tutkimuksesta ja innovaatioista vastaavat ministerit ja virkamiehet käsittelevät parhaillaan kiivaasti komission Horisontti Eurooppa (Horizon Europe) -tutkimusohjelmaan ehdotettuja missioita ja teollisuuskumppanuuksia.

Euroopan Komissio on tarjonnut jäsenmaiden keskusteluun ehdotuksen, jossa pohdittavaksi on annettu viisi missiota, jotka liittyvät digitalisaatioon, terveyteen, puhtaaseen Eurooppaan, ruokaan ja maatalouteen. Tavoitteet sisältävät mm. ensimmäisen eurooppalaisen kvanttitietokoneen rakentamisen, lasten syöpäsairauksien selättämisen, muovittomat joet ja meret ja hiilineutraalit ja puhdasilmaiset kaupungit sekä maaperän tervehdyttämisen.

Missioiden ohella neuvostossa käsitellään parhaillaan kymmentä Komission ehdottamaa potentiaalista teollisuuskumppanuutta. Niiden pääasiallisia teemoja ovat muun muassa terveys, teknologia ja päästöjen vähentäminen. Euroopan horisontin 94,1 miljardin budjetista 40–50 prosenttia kaavaillaan suunnattavan näihin projekteihin ja kumppanuuksiin.

Lisätietoja:

Uutinen

Horisontti Eurooppa -ohjelmasta