Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto
Yritystoiminta ja pk-yritykset | 29.09.2018

Nokialle 500 miljoonan EU-rahoituslaina 5G-tekniikan kehitykseen

Euroopan investointipankki (EIB) on myöntänyt 27. päivä elokuuta 500 miljoonan euron rahoituslainan tietoliikenneyhtiö Nokialle. Yhtiön on määrä lainan avulla kiihdyttää sen käynnissä olevan 5G-mobiilitekniikan tutkimusta ja kehitystä. 5G-teknologia tulee olemaan ominaisuuksiltaan edeltäjiään huomattavasti kehittyneempi. Odotettavia parannuksia ovat muun muassa:

  • Nopeampi tiedonsiirto;
  • Televerkkojen laajempi kattavuus, luotettavuus ja herkkyys;
  • Verkkoanturien pidempi akunkestävyys.

5G-teknologian odotetaan lisäksi mahdollistavan lukuisia muita teknologisia implementaatiota, kuten tilattavat VR- ja AR-kokemukset, kuljettajattomat kulkuvälineet, terveydenhuollon etävalvonnan, kehittyneet teolliset automaatiopalvelut sekä muita sovelluksia, jotka vaativat ajasta sekä paikasta riippumattoman, lyhytviiveisen yhteyden. Nokian työn alla oleva 5G-järjestelmä tulee kattamaan kaiken tarpeellisen teleoperaattoreille, jotka haluavat tarjota yhdentyneitä kiinteän ja mobiiliverkon viestintäpalveluita asiakkailleen.

Nokialle myönnetty laina on osa niin kutsuttua Junckerin suunnitelmaa, eli Euroopan komission ja Euroopan investointipankin yhteishanketta, jonka tarkoitus on vahvistaa eurooppalaisia investointeja ja täten tuottaa työpaikkoja sekä kasvua. Lainaa tukee Eurooppalainen strateginen investointirahasto (EFSI), joka on Junckerin suunnitelman rahoituksellinen peruspilari. Vuonna 2017 Euroopan investointipankki rahoitti suomalaisia projekteja 1.3 miljardin euron arvosta.

Lisätietoja:
Komission uutinen