Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto
   Maaseudun kehittäminen | 13.5.2016

Viro ottaa käyttöön maaseuturahaston rahoitusinstrumentit

Viron maaseutuministeriö ottaa ensimmäisenä Euroopassa käyttöön rahoitusinstrumentit vuosien 2014-2020 maaseuturahastosta. Rahoitusinstrumenttien tarkoituksena on edistää maaseudun pk-yritysten ja tuottajien rahoitusasemaa tarjoamalla maaseuturahaston tukemia lainoja.

Uuden rahoitusinstrumenttiohjelman koko on 36 miljoonaa euroa, joista 32,4 miljoonaa tulee Euroopan maaseuturahastosta ja 3,6 miljoonaa Viron julkisista varoista. Lisäksi tällä alkupääomalla on tarkoitus vivuttaa ainakin 16 miljoonaa euroa yksityisiä sijoituksia. Yhteensä ohjelman avulla on siis tarkoitus rahoittaa 52 miljoonan euron edestä sijoituksia Viron maaseudun kehittämiseen.

Rahoitusinstrumenttilainoja on kahdenlaisia: lyhyen aikavälin kasvua edistäviä lainoja pien- ja mikroyrityksille sekä pitkän aikavälin investointilainoja pk-yrityksille. Lyhyen aikavälin lainojen lainasummat ovat 5000:sta eurosta 100 000:een euroon. Investointilainat taas asettuvat kooltaan välille 250 000 - 1 miljoonaa euroa. Investointilainat toteutetaan yhteistyössä yksityisten pankkien kanssa.

Rahoitusinstrumentit ovat osa Viron hallituksen ja Euroopan maaseuturahaston strategista suunnitelmaa tukea maataloutta ja edistää maaseudun talouspohjan monipuolistumista. Rahoitusinstrumenttien käyttö on myös osa maaseuturahoituksen tulevaisuuden suunnitelmaa, jossa suorien avustusten sijasta lainoilla ja muilla rahoitusinstrumenteilla on yhä suurempi rooli. Rahoitusinstrumenttien eduiksi nähdään, että ne takaavat kehittämisprojektien taloudellisen elinkelpoisuuden, mahdollistavat rahan uudelleenkäytön samalla alueella takaisinmaksun jälkeen ja ne houkuttelevat mukaan yksityisiä sijoittajia.

Neuvontapalveluita ESIR-rahaston rahoitusinstrumenteista tarjoava fi-compass järjestää kaksi infopäivää rahoitusinstrumenttien käytön luomista mahdollisuusksista Euroopan maaseuturahastossa. Ensimmäinen infopäivä järjestetään 31. toukokuuta Madridissa ja toinen 13. kesäkuuta Roomassa. Lisätietoa tapahtumista löytyy alla olevien linkkien kautta.

Lisätietoa:

Komission tiedote

Madridin infopäivä

Rooman infopäivä