Digitaaliset sisämarkkinat: EU sopi uusista säännöistä, joiden ansiosta eurooppalaiset voivat käyttää verkkosisältöään myös matkoilla

20.02.2017

Säännöt heijastavat uusia tapoja, joilla eurooppalaiset käyttävät kulttuuri- ja viihdesisältöä matkustaessaan EU:ssa. Tulevaisuudessa eurooppalaiset voivat käyttää elokuvien, urheilutapahtumien, sähköisten kirjojen, videopelien ja musiikkipalvelujen verkkotilauksiaan myös EU:n sisäisillä matkoilla. Kyseessä on ensimmäinen EU:n tekijänoikeussääntöjen nykyaikaistamista koskeva säädös. Komissio ehdotti sääntöjen nykyaikaistamista digitaalisten sisämarkkinoiden strategiassa.

Uudet siirrettävyyssäännöt sopivat hyvin siihen, miten eurooppalaiset käyttävät kulttuuri- ja viihdesisältöä. Vuonna 2016 eurooppalaisista 64 prosenttia käytti internetiä pelien, elokuvien tai musiikin pelaamiseen, katsomiseen, kuuntelemiseen tai lataamiseen. Tähän käytettiin entistä useammin mobiililaitteita. Vuonna 2015 tehdyn tutkimuksen mukaan kolmasosa eurooppalaisista toivoi, että sisällön voi siirtää rajojen yli.

Tulevan sääntelyn mukaan kuluttajat voivat EU:ssa matkustaessaan käyttää verkkosisältöpalvelujaan samalla tavalla kuin kotimaassaan. Verkkosisältöpalvelujen tarjoajat, kuten Netflix, MyTF1 ja Spotify, todentavat tilaajan asuinpaikan esimerkiksi maksutietojen, internet-sopimuksen tai IP-osoitteen avulla. Kaikkien maksullisia verkkosisältöpalveluja tarjoavien palveluntarjoajien on noudatettava uusia sääntöjä. Myös maksuttomia palveluja tarjoavat tahot (esim. julkisen palvelun yleisradiotoiminnan verkkopalvelut) voivat halutessaan tarjota tilaajilleen siirtomahdollisuutta.

Jatkotoimet

Euroopan unionin neuvoston ja Euroopan parlamentin on vielä virallisesti hyväksyttävä sovittu teksti. Kun teksti on hyväksytty, sääntöjä aletaan soveltaa kaikissa EU-maissa vuoden 2018 alkuun mennessä. Asetuksessa taataan palveluntarjoajille ja oikeuksien haltijoille 9 kuukauden ajanjakso valmistautua uusien sääntöjen soveltamiseen.

Tausta

Euroopan komissio antoi joulukuussa 2015 ehdotuksen asetukseksi verkkosisällön käytön laajentamisesta EU:ssa matkustettaessa. Se oli ensimmäinen syyskuussa 2016 esiteltyyn digitaalisten sisämarkkinoiden strategiaan liittyvä lainsäädäntöehdotus EU:n tekijänoikeussääntöjen nykyaikaistamisesta. Tarkoituksena on edistää kulttuurin moninaisuutta Euroopassa ja lisätä verkossa saatavilla olevaa sisältöä sekä luoda selkeämmät säännöt kaikille verkkotoimijoille. Asetuksella pyritään vaikuttamaan niihin verkkosisältöpalveluihin, joissa tekijänoikeussääntöjen soveltaminen on eniten tarpeen. Tällaisia ovat esimerkiksi tilausvideopalvelut (Netflix, HBO Go), tv-verkkopalvelut (Viasat"s Viaplay), musiikin suoratoistopalvelut (Spotify) ja pelien verkkopalvelumarkkinat (Steam) .Näiden palvelujen pääasiallinen tarkoitus on tarjota tekijänoikeudella ja sen lähioikeuksilla suojattua sisältöä sekä audiovisuaalisia mediapalveluja.

Mahdollisuudella käyttää verkkosisältöpalveluja matkoilla on vielä enemmän merkitystä 15. kesäkuuta 2017 jälkeen, jolloin uudet verkkovierailusäännöt tulevat voimaan. Kyseistä päivästä alkaen kaikki ajoittain matkustavat maksavat langattomasta internetistä kotimaan hinnat riippumatta siitä, missä päin EU:ta he matkustavat, edellyttäen että käyttö on kohtuullista.

Lisätietoja:

EU:n tekijänoikeussääntöjen nykyaikaistamista koskeva säädös digitaalisten sisämarkkinoiden strategiassa

Verkkovierailujen tukkuhinnoista 

Ehdotukset

Uudet verkkovierailun säännöt 

ehdistötiedote

Asetus verkkosisältöpalvelujen rajatylittävän siirrettävyyden varmistamisesta sisämarkkinoilla

MEMO/17/243   

Factsheet


 

Ajankohtaista

 
Uutisarkisto 2014 | 2013 | 2012